Categories

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Doua somnuri trei treziri

Doua somnuri, trei treziri

Esti obosit, te culci, adormi, dormi profund. In timpul somului profund esti ca si mort, toate contactele perceptuale, intelective si emotive cu tine, cu lumea ta sunt intrerupte.
Dar din cauze inca necunoscute creierul se plictiseste dormind si se pune pe treaba, isi face de lucru, adica viseaza.
In vis creierul isi construieste o realitate speciala, compune si plaseaza in acea realitate o personalitate care vag iti seamana, iar acum incep aventurile…
Unele vise iti plac altele te ingrozesc, dar oricum ar fi ele, nimic nu iti pare nelalocul lui in vis, adica accepti ca firesc cu logica ta din vis, tot ce se intampla acolo, tot ce ti se intampla.
Dupa trezie daca iti mai amintesti ceva, visul iti pare absurd, aberant, imposibil, adica evenimentele visului nu ar fi posibile legic in lumea treziei, in adevarata realitate unde te afli ‘treaz’.
Pana aici totul e clar dar nu si final.
Unii pretind ca te poti trezi si din realitatea reala, din lumeaa ta de individ treaz, considerata al doilea si cel mai profund, mai ciudat somn-vis.
Spre exemplu ‘Budha’, numele marelui intelept indian, fiinta iluminata, insemna ‘trezitul’
Budha, trezitul din visul realitate, tot restul vietii lui, adica aproximativ inca vreo 60 de ani a predicat in discursuri celebre calea trezirii din visul viata, visul de ordin doi si cum se stie a avut zeci de milioane de adepti, acum poate sunt si mai multi.
Omenii astia devotati unui anume mod de viata, practicanti ai unei sau unor tehnici de ‘trezire’, afirma cu toata buna credinta, unii pretind ca pot si atinge-demonstra, starea de iluminare, de super trezie.
Daca visul uman adica prima trezie e absurd, incorent, non legic, comparat cu lumea reala, a celui dublu treaz, cel triplu trezit afirma ca si viata pe care o credem reala iar el o considera tot vis, e la fel de absurda, de ilogica, de imposibila, comparata cu a treia realitate, pe cat de absurd ne pare visul comparat cu lumea unde actionam treziti din somn.
Acum stai si iti pui intrebarea:
Cum ar trebui sa gandim, sa rationam, sa actionam, ca lumea noastra sa ni se para absurda, o lume de vis, cand toate felurile de ratiune o indica, coerenta, legica, experimentabila, cognoscibila, partial predictibila, o declara adevarata si unica realitate?.
Are intrebarea asta un raspuns logic, sau e la fel de incoerenta, de absurda pentru noi, ca visele noastre, iar daca are, cum poate fi el formulat si verificat?

abstract, concret

concret-abstract

iata doua cuvinte care inca dau de furca multor minti, privind intelegerea sensului lor. Simplu spus tot ce tine de perceptie si reprezentare, de accesarea modala a lumii ca ‘imagine, sunet, gust, miros, pipait’ apartine concretului, iar orice semn- nume dat unei modalitatil concrete, orice parte de limbaj, orice limbaj, apartine abstractului.
Asadar orice conventie de echivalare a unui concret cu un anume semn ales conventional, genereaza un abstract al carui rol este sa activeze un concret stocat in memoria unui individ. Prin abstract, prin limbaj omul poate construi aproape orice agregare concreta.
Folosind limbajul, folosind cuvintele sensuri, noi inlaturam necesitatea animalica de a actiona direct in real, in concret, pentru a realiza ceva. Omul lingvistic construieste mental, semantic, o anume actiune, o corecteaza tot mental, numai apoi o transpune in actiune gestuala, adica misca cumva concretii materiali corespondenti.
Limbajul natural este primul si cel mai important set de entitati abstracte al caror rol este sa compuna mental si comunice realitate altfel, decat prin emisia ei directa, cam asa cum o face un peisaj natural, sau un ecran tv.
Neavand de ales, inca din copilarie toti invatam sa vorbim, dar capacitatea insusirii limbajului este variabila,
Asta inseamna ca foarte multi copii pana la maturitate invata doar sensurile unui set restrans de termeni de baza, cotidian utilizati, iar restul sunt mult mai vag intelese, multe fiind numai sunete fara sens, adica vorbitorul nu le aloca concreti sau alti abstracti, nu le distinge potentialul lor abstract-concret sau abstract-abstract echivalant.
Cauza principala pentru care unii copii au dificultati la invatarea matematicii, este neintelegerea unor cuvinte de baza folosite la construirea unui lant lingvistic rationant.
A deduce, a induce, a relationa, a rationa chiar, a infera, conditiona, cauza, deriva, sunt cuvinte abstracte necesare unor constructii de ratioamente asupra unor concreti sau abstracti, dar daca copilul nu le poate aloca sensul corespondent, el nu poate rationa, nu intelege ce inseamna sa rationezi, adica in ce fel sa compui folosind abstractii, o dovada ca unii concreti au anume caracteristici, anume relatii, dependente, proprietati, etc.
De amplitudinea limbajului pe care il controlezi, de multimea sensurilor accesibile, de posesia unor proceduri semnificante si decodante de sens cat mai precise dar si largi, permitand traductibilitatea lor bilaterala, depinde performanta intelectiva a oricarui individ.
Nu continuam cu detalierea abstractului, convinsi fiind ca mai toti amatorii de citit textul, efectiv foarte putini, nu vor ajunge pana aici cu cititul, motivul principal fiind neputinta de a intelege rapid si precis ce spune el. Ne alocand sponan sensuri precise unor termeni abstracti, cititorul este obligat sa faca un efort mental reconstitutiv suplimentar si sustinut, pentru el un act dificil si extrem de plicticos…

Infinitul actiunii

Infinitul actiunii

-Toate actiunile umane au efecte benefice, adica rezolva anume nevoi si negative, agreseaza individul, creaza alte nevoi care si ele se cer implinite.
Este obligatoriu sa fie asa, adica fiecare rezolvare de problerma specific satisfianta, sa creeze o noua problema
Daca am fi in posesie actiunii pur satisfiante, fara efect negativ, am folosii sistemtic acea actiune fara nici o schimbare, fara a cauta alta, daca actiunea folosita nu are efecte nocive, nu agreseaza natura sau omul, e doar rezolutiv benefica.
Dar daca omul ar fi in posesia acelei actiuni perfecte, fara consecinte negative, el nu ar mai avea nevoie sa caute alta, ar inceta nelimitatul flux creativ social, care da fiecarui om motiv sa faca mereu ceva deosebit, sa caute si gaseasca o noua rezolvare a unei nevoi cu potential satisfiant superior, cu un potential agresant cat mai redus, tinzand catre zero.
Dar asa ceva pare sa nu existe, in sensul ca orice solutie la o problema descopera o noua problema, care la randul ei are un efect util, rezolva o disfunctie, dar si nociv, creaza alta disfunctie si tot astfel.

Conditia umana

Conditia umana

-Toti stim ca viata omului, a fiecarui om, este un sir de probleme si rezolvari, calitatea solutiilor indicand calitatea individului, calitatea vietii lui.
-Nu se poate si altfel, adica fara probleme, in sensul ca viata ar fi numai un sir de satisfactii venite din fiinta ta, sau de undeva din afara, fara nici un efort personal de a le realiza?
-Aceasta intrebare foarte veche are cateva raspunsuri.
-In toate religiile exista doua feluri de ‘realitati post mortem opuse’, corespunzand raiului si iadului, din crestinism.
-In rai fie nu mai ai nevoie de ceva, sau primesti orice fara efort personal, dar numai pe baza meritului castigat in viata cu probleme, prin calitatea solutiilor tale, a omului care ai fost.
-In iad platesti cu suferinta lipsa de calitate a solutiilor din viata cu probleme si astfel inveti ca trebuie sa inveti, trebuie sa faci ceva cu tine, in viata care ti-a fost data.
-Se poate pune si intrebarea religios-filozofica asupra necesitatii principiale a problemei-solutiei, a conditionarii fiecarui om, asupra posibilitatii de a face ceva in urma carei actiuni a disparut ireversibil nevoia, problema si solutia .
-Raspunsul mai mult ori mai putin filozofic, este ca problemele din viata fiecarui om indica starea problema a omului insusi pentru sine, adica necunoasterea de sine, a individului.
-Esti om cat timp nu stii cine esti, cat timp esti conditionat prin nevoi si prin eforturi rezolutiv satisfiante,
-Dar in momentul cand intelegi cine esti, ce sunt nevoile, in ce fel rezulta ele din fiinta ta materiala sau spirituala, ori poate din dependenta ta de alta fiinta, atunci dobandesti auto cunoasterea cu efecte deosebite.
-Stiind precis si corect cum esti facut, care este baza creativa a fiintei tale conditionate, cum functionezi metabolic, intelectiv si afectiv, cum te poti desprinde de conditii, devii un om liber absolut, fara nevoia de implicare.
-in limbaj actual, cand te cunosti devii simultan o info unealta si un programator de unealta, iar ca programator iti poti alege si implementa singur modurile comportamental rezolutive, emotiile aferente, le poti schimba cum vrei, dar nu mai ai nevoie de ceva din afara ta.
-Cunoscandu-te poti iesi din conditia ‘om dependent. om problema’.
-Acum nu mai ai nevoi, nu mai depinzi de acel individ obscur-necunoscut din tine, care te obliga sa fi actionezi, sa iti pui probleme si sa le rezolvi.
Trebuie spus ca auto-cunoasterea schimba radical raporturile cu lumea ta, dispar dependentele de aceasta lume.
-Se poate atinge acea stare a cunoasterii-autonomiei, unde nu mai ai nevoie de ceva, unde iti esti cauza?
-Raspuns afirmativ, autonomia corporal mentala si emotiva se capata cand primesti acea cunoastere de sine care te scoate din identitatea Om dependent, te propaga in alta, OM liber dependent, unde ai alte probleme cu privire la altii si trebuie sa gasesti alte solutii pentru altii.
-Se poate oare fara probleme?
-Unii zic ca da, altii nu, dar oricare ar fi raspunsul, el indica rolul problemei si rezolvarii in viata fiecarui om,
-Orice formulare si rezolvare de problema externa este si o rezolvare de problema interna, este un pas in cunoasterea celui care esti, a celui care mai poti fi, prin noutatea, imprevizibilitatea solutiei.

LOGICA SI RELIGIE

LOGICA SI RELIGIE

-Ce este o religie, asta nu par sa inteleaga oamenii religiosi, nici cei ne religiosi.
-Pentru multi religia e un sistem de dogme-de afirmatii care nu trebuie puse sub semnul indoielii, nici discutate polemic.
-Poate asta e aspectul religiei vulgarizate, dar religia ca gnoza, este ceva diferit.
-De milenii omul actioneaza asupra sa si prin sine asupra naturii materiale pentru a supravietui, iar daca natura e capatul lantului, adica de la ea provin toate cele sustinatoare de viata, evident aceasta natura capata un rol imens in viata sa, ea devine conditia omului, pana la urma cauza sa, creatoarea sa.
-Natura e legizata interactiv, adica are conditii de actiune proprie pentru a se schimba in anume fel, iar aceasta legitate-interactivitate cu fundament atomic, a migrat tot de milenii in actul uman asupra naturii devenit ‘natural’ adica specific procedural in conditii natuale specifice.
-Dependenta act-efect creaza prima relatie cauzala, prima logica, prima conditie a actiunii conform legitatii-logicitatii naturale.
-Majoritatea nu inteleg ce este logica, ce insemna sa fi logic.
-Logica nu e doar o anume constructivitate lingvistica conventionala DESPRINSA DE REALITATE, exprimabila nu e clar de ce in limbaj, pe care majoritatea nu o manipuleaza corect pentru ca nu inteleg criteriile logicitatii.
-Logica este actul natural sau actul uman in mediul natural, transpus in limbaj, descris in limbaj.
-In lumea materiei nu poti fi ‘ne logic’, daca vrei sa rezisti.
-Logice sunt arhitecturile corporale si functionale ale tuturor fiintelor, sunt formele si miscarile insectei, pasarii, animalului, omului, toate respecta legea, ele sunt o exprimare a legii naturale, numai astfel fiind constructiv posibile.
-Necesitatea cauzalitatii-logicii a inteles-o si filozoful antic simultan credincios si rationalist, un virtuos al discursului logic, care a introdus de milenii in natura cauzalitatea, conditia actiunii naturale legice, cu anume consecinte.
-Religiia este o cauzalitate universal creativa, descriptibila in limbaj, este o ipotetica logica a dinamicii realitatii pe baza unui factor prim, a unui creator sau mai multi.
-Religia, multimea religiilor, sunt teorii ale creatiei naturii, corespondente unui anume stadiu al practicii umane, al gandirii omului, al legii-logicii, al organizarii limbajului, al intelegerii simple dar si legic-logice, a ce face natura asupra naturii si ce rezulta, a ce face omul omul in natura si ce rezulta.
-In toate religiile e logica, e relatie logica, pe care o remarca cei ce citesc scrierile marilor oameni ai religiei.
-Socrate credea in zei, Platon credea in zei, Aristotel credea in zei, dar logica lor e fara cusur, mult peste puterea de imitare si intelegere a omului actual comun.
-Sa luam si scrierile sf Augustin, un mare religios crestin, un mare filozof, un logician de finete.
-Aproape necesara, ignoranta actuala, (cui ii mai pasa ce au acris altii cu milenii in urma) duce la convingeri false, sa nu spun mai rau.
-Au fost si sunt mai multe religii, nu le mai enumar, unele cu mai multi zei, altele cu unul, dar in toate exista o logica a creatiei, altfel nu se poate.
-Poate crestinismul e religia cea mai complexa, mai moderna, logica, el pune la baza creatiei, CUVANTUL, poate cea mai indrazneata si complexa ipoteza creativa .
-Odata cu inventia calculatorului omul a inteles ca limbajul e instrumentul creator universal,
-Prin limbaj, prin programare folosind un limbaj specializat, poti face computerul sa execute orice procedura, sa faca imagini, sunete, sa te cupleze la fb, la retele de filme, sa faca calcule laborioase in zecimi de secunda, multe altele.
-Daca e cineva ilogic, e omul standard, care traind intr-un ocean de logica, unde valurile asculta legea osciland legic, vede numai spuma de pe creasta valului care pare a se forma haotic, dar si aici greseste.
-Logica e legea pamantului, aceasta afirmatie cu multe sensuri e corecta in toate sensurile, numai ca e cel mai greu de localizat, insusit si aplicat logic-legic..
-Multe minti plutesc in haos!!
-Si te intrebi cum e posibil??..

JOCUL

JOCUL

-Contrar parerii indivizilor lenesi fizic si mental, omul e genetic facut creativ, facut sa descopere si rezolve probleme de toate felurile.
-Aceasta trasatura inventiva se pune in evidenta prin orientarea majoritatii daca nu a totalitatii oamenilor catre joc, catre diferite jocuri care prin reguli impun diferite strategii de joc dar permit si improvizatia, aduc surpriza, imprevizibilul, farmecul oricarui joc.
-De la prima copilarie pana la batranete, omul normal fizic si psihic joaca cumva, are o nevoie imperioasa de joc, de noutate, de imprevizibil, intr-o viata majoritar monotona.
-Prin joc omul sparge zidul rutinei zilnice, face ceva care il distreaza, ii aduce in viata un coeficient de extraordinar, de creativitate proprie, de libertate, de fortare a lumii sa fie cum vrea el, macar a lumii jocului.
Jocurile umane sunt de o mare diversitate, unele fizice si mentale, facand apel simultan la forta fizica si agilitatea jucatorului conduse se minte, altele sunt altetorii, fac loc intamplarii, iar cele mai tehnice sunt jocuri conceptual creativ combative, cum e jocul de sah.
-Dar omul a descoperit si practicat de milenii ceace am putea numi jocuri perfecte care cer maxima angajare, antrenament si talent creativ din partea jucatorului.
-Primul joc perfect jucat de milenii a fost in trecut jocul filozofic, continuat in prezent ca joc stintific, unde omul devine cumva aliatul si adversarul jocului naturii imprevizibile.
-Omul de stiinta vrea sa inteleaga natura cauzal, sa o faca predictibila, sa ii descopere legile de interactivitate-schimbare, sa anticipeze viitorul dinamicii naturale.
-Toti oamenii beneficiaza de victoria omului in acest joc stintific si tehnologic om-natura, dar natura e departe de a fi invinsa-anticipata, poate nu va fi niciodata.
– Al doilea joc perfect, de fapt primul ca mod de joc vechi de peste zece milenii, cu o mare varietate de reguli, actiuni creative si efecte spectacol, este jocul ‘arta’ de toate felurile.
-In jocul arta omul preistoric, antic, clasic, modern, a incercat si incearca mereu sa se confrunte inventiv cu natura dar nu stintific pentru a o explica si anticipa, ci pentru a o imita in toate compartimentele, a ii face copii, miliarde de copii, a o depasi chiar in varietate, noutate, frumusete, spectacol.
-Artistul se lupta cu natura si cand coopereaza cu ea, el vrea sa faca din arta natura perfecta, sa fie el autorul primei naturi, el vrea ca arta sa nasca natura, nu invers, sa arate naturii ca o poate imita in totul, o poate si depasii.
-Stiinta si arta sunt jocuri universale si infinite, ale caror reguli se schimba continuu, la fel cum se schimba si jucatorii si aspectul jocului.
Fiecare noua generatie de oameni angajati in jocul stintific sau al creatiei artistice, aduc in scena tot alte reguli de joc, din ce in ce mai complicate si ciudate, mai greu de inteles de cei care stau pe margine si admira jocul si jucatorii,.
-Oamenii nejucatori stintific, beneficiari ai stiintei si tehnologiei nu pot intra in teren nici ca arbitri, pentru ca nu inteleg regulile jocului stiinta, iar in cazul jocului arta. nu le pot aplica artistic creativ.
-In ambele jocuri sunt necesare performante intelective dar si emotive de exceptie, pentru a fi jucator acceptat-omologat prin creatie-inovare, prin aducerea noutatii in spatiul scenei.
-In jocurile perfecte nu incap amatorii, sau daca sunt si amatori, ei semana cu baietii de mingi care stau pe tusa si culeg mingile iesite din joc, cu care au voie sa se joace si ei, sa imite profesionistii…

LUCIFER

LUCIFER

-Se spune ca Lucifer a fost cel mai bine facut inger, atat de bine facut, de rational, de imaginativ, de INTELIGENT, dar si de orgolios prin inteligenta lui, incat a vrut sa ia locul Creatorului divin, sa devina el stapanul universului creat.
-Nu e prea clar cum poti deveni , in caz ca poti deveni, stapanul universului, dependent de cum intelegem creatia universului.
-Daca universul e conceput ca o creatie materiala, care odata finalizata este desprinsa de mintea divina, evolueaza autonom, atunci stapanirea lui se poate ipotetic realiza cand intelegi si iei sub control mecanismul legic creativ evolutiv divin.
-Lucifer se presupune ca era destul de inteligent sa intelaga varianta asta de creatie a universului.
-Daca universul e numai o stare a mintii divine, si multi cunoscatori prefera alternativa asta, atunci orice inger, orice creartie divina, e numai o micro parte a intregului, a intregii minti divine, ipostaza din care rational, nu poti controla ca mcro parte, intrega minte si putere creativa divina.
Pana la urma si Lucifer a inteles asta, dar a fost si pedepsit pentru nesabuita, orgolioasa, irationala sa incercare.
-Dumnezeu s-a gandit ce sa faca cu el, cum sa ii foloseasca calitatile si defectele si a creat un nou compartiment al universului in mintea sa, numit IAD, unde a pus sef pe Lucifer.
-Daca greseala angelica-diabolica a lui Lucifer a fost efectul unei lipse de ratiune suficienta, in iad ajung toti cei cu mintile inguste, irationali in diferite proportii, dar si orgoliosi, mandri de mintea lor.
-In iad ajung cei ale caror pacate sunt rationamente strambe, deductii haotice de concluzii, din premize la fel de incoerente, vagi, sau incorect intelese.
-Cei ale caror fapte decurg din irationalitatea lor, cu efecte majoritar negative, ajung tot in iad.
-Moralitatea umana contrar parerilor celor irationali, este cea mai rationala metoda-cale de actiune, de vietuire, dar cei incapabli sa inteleaga, actioneaza imoral cu efectele rele bine cunoscute.
-Rationand Iadul este o scoala unde ‘inaptul mental-rational’, invata sa gandeasca coerent-rational, dar pentru el asta e cea mai grea fapta.,
-Irationalul trece prin toate chinurile iadului pana invata sa isi controleze modul de gandire si este realmente super dificil sa iti schimbi constient mintea orgolios confuza, cu o minte de Om rational.

TRINITATE

TRINITATE

-Simplificat in societatea moderna sunt trei tipuri de indivizi, anume:
-Cei care iau decizii,
-Executantii deciziilor,
-Inventatorii acelor obiective cu anume potential uman satisfiant, care sunt sau vor deveni subiecte ale deciziei executiei.
In statul modern decizia e si ea trinitara, sunt trei tipuri de vectori decizionali:
-Vectorul sau omul politic,
-Decizionarul economic,
-Financiarul, cel ce dispune de mari volume de mijloace banesti pe care le foloseste pentru a imprumuta omul economic sau politic, in realizarea conditiilor infaptuirii deciziilor luate,
-Intr-un stat de tip socialist, care a cam disparut de pe piata, toate tipurile de decizii sunt adunate in mana omului politic, de regula incompetent economic, fianciar, inventiv, cu efecte bine cunoscute, lipsa de performanta decizionala politica, economica si inventiva, nivelul scazut al calitatii medii a vietii indivizilor.
-In statul capitalist modern decizia e trinitara, adica exista indivizi specializati pe decizia politica, financiara, economica, ultima fiind decizia proiectarii, realizarii, vanzarii unei diversitati de unelte, functii, servicii.
-Executantul deciziilor, majoritar ca numar, invata sa se specializeze lucrativ, sa foloseasca competent o anume unealta din cele disponibile si prin intermediul ei participa la diviziunea muncii, la satisfacerea colectiva.
-Individul inventiv este si el trinitar, iar in fiecare varianta este inalt specilaizat, este inalt creativ.
-Identificam in trinitatea inventiva:
-Inventivitatea stintifica,
-Inventivitatea tehnologica,
-Inventivitatea sau creativitatea culturala.
Inventivitatea sau Creativitatea stintifica are drept scop separarea prin experiment, uneori si numai conceptual, a multimii legilor naturale, descrierea lor formala, aplicarea lor in explicarea fenomenelor, in predictia de fenomen, in descoperirea si descrierea cat mai precisa a unor tehnologii superioare, noi, de inalta capabilitate constructiva ori satisfianta, oferind mijloace de rezolvare a problemelor societale.
-Inventivitatea tehnologica proiecteaza si construieste totalitatea uneltelor si serviciilor, a tehnologiilor prin care sunt realizate toate produsele forma si functie, concepute de proiectantul tehnolog.
-Inventivitatea culturala asigura satisfacerea estetica, emotiva, ofera deconectarea, distrarea, relaxarea fizica dar mai ales spirituala a executantului, a omului de decizie, a inventivului de toate felurile, fiecare obosit, tensionat, uzat de efortul cotidian specific pe care il depune.
Cam atat

LIMBAJ

LIMBAJ

-Sa presupunem ca esti un animal, stai undeva intins la umbra, esti flamand si te poti satura numai mancand alte animale.
-Ce faci?
-In mintea cata ai, iti vine imaginea animalului preferat, consumat cu o saptamana in urma.
-Te scoli indispus si obosit, dar impins de burta si incepi sa cauti, si umbli si umbli pana cand providenta SI NASUL SENSIBIL, iti scoate prada in fata.
Cu putin noroc si multa alergatura, o prinzi si inghiti toata inca vie, apoi iar te culci, de data asta satul, dispus sa viseze ceva placut.
-Pare simplu dar e complicat in sensul ca numai actul corporal adica miscarea fizica, adica efortul energetic, iti rezolva problema, de fapt nu o rezolva ci o pune sistematic pe masura ce avansezi in miscare, in cautarea solutiei, pana cand te intalnesti imprevizibil cu rezolvarea, cu prada dorita.
Ce face omul in aceiasi situatie?
-Spre deosebite de animal, care nu prea stie, omul stie sa faca eforturi informationale foarte precise, stie sa vorbeasca.
Ce insemna a vorbi?
-Simplificat insemna a construi mental ambienturi si actiuni de orice fel, fara sa faci un pas, sa misti corpul, sa obosesti cautand solutii, fara sa iti fie clar cum.
-Omul flamand are cateva alternative de miscare -saturare, toate preconstruite, bine fixate in cap, pe care le activeaza intr-o anume ordine, dependent de situatie.
-Daca cea mai simpla solutie e sa culeaga fructe, omul stie bine unde sunt copacii cu fructele dorite, si construieste in cap un traseu lingvistic de deplasare pana acolo,
Cum?
-Activand mental cuvantul copac omul evoca scena imagine unde va merge, apoi detaliaza tot lingvistic actele pe care le va realiza acolo.
Prin cuvinte specifice se apuca pe sine mental si se urca in copac, apoi miscand mainile tot lingvistic, apuca fructul mental cu mana mintii, il culege mental si ..
Stabilind mental precis ce va face, individul trece la actiunea efectiva, dar cu maxima economie, pentru ca a repetat totul in gand-constient, astfel incat a ingustat pe cat posibil situatiile imprevizibile.
-Daca vrea sa vaneze, omul poseda mental si scenarii de vanatoare, bine fixate procedural.
Evident nu poti anticipa totul, dar poti anticipa si actiuni potrivite unor situatii imprevizibile, ingustand si mai mult actul rezolvabil de nevoie.
-Ca om daca vrei un adpost intai il faci mental, folosind sensurile obiectelor din care este compus, apoi evoci sensurile actelor de manipulare a obiectelor si progresiv faci cerebral-lingvistic adapostul.
-Odata finalizat mental, imiti corporal actele constructive simulate lingvistic si iti faci adapostul material.
-Fara limbaj am face o multime de eforturi inutile, dar am face eforturi majoritar haotice, pentru ca ca fiecare cuvant este un selector de mini actiune distincta prealabil fixata in cap,
-Ordinea de conectare a actiunilor este echivalenta ordinii de conectare a sensurilor corespondente.
-Limbajul natural este primul limbaj de programare a unui creier.
Prin limbajul natural ne ‘programam procedural’ sa facem intai mental tot ce putem face gestual, dar unele actiuni sa le spunem abstracte, le facem numai mental.
-In concluzie inventatorii limbajului au fost niste super genii, au fost primii programatori de comportament cerebral-mental din istorie.
-Creatorii antici ai limbajului au scos prin limbaj omul din animalitate, din intunericul confuziei si l-au pus pe drumul umanizarii, al gandirii controlate, al modelarii intai intelective, a tot ce va face individul in fiecare zi gestual, pentru a supravietui.
-Limbajul bine temperat ‘imaginant si rational’, alte inventii antice extreme, putin pretuite si exersate de omul cumsecade, iti ofera posibilitatea sa mergi mental oriunde, sa faci acolo orice, sa inventezi realitati noi, imaginare, obiecte noi, actiuni noi, calitati noi.
-Limbajul iti da resurse sa fi nelimitat creativ in mod optional mental, constient.
-Prin creativitatea constienta modelata lingvistic, de fapt singura posibila, devii om autentic, adica om care isi coordoneaza constient-intentional propria individuare activa, propria umanizare …

ISTORIE

ISTORIE

 
Sa dam timpul inapoi cu trei milenii. Erau oamenii atunci? Evident erau si isi faceau de lucru in toate felurile. Prin munca isi asigurau cele necesare vietii, se distrau, se luptau, isi construiau unelte iar prin unele cele necesare. Se indragosteau cand erau tineri, se si detestau cu sau fara motiv catre maturitate, se intreceau pasnic in putere si abilitate, stiau sa se joace in cateva feluri, disputau si jocul necrutator al violentei care ucide, pentru o anume suprematie, unde cel invins era de multe ori cel mort. Pentru echilibru sufletesc credeau in zei, in super fiintele care faceau oamenii si le trageau sforile vietii si mortii, ca la marionete, animandu-i in diferite feluri placute sau cumplite. Dar cei vechi isi acceptau soarta cu resemnare, stiind ca nu te poti juca, nici lupta cu zeii, ce vor ei aia se intampla iar aici nu au loc proteste, revolte, greve.
Sa dam ceasul inainte cu un mileniu. Anul 1.
A aparut ceva deosebit? Nu chiar. Poate s-a schimbat centrul de putere politica pe ici pe colo, sau au aparut religii noi, cum ar fi crestinismul, dar viata de fiecare zi era cam la fel. Aceleasi iubiri si uri si admiratii si temerii si sperante si deceptii, ca oricand si peste tot.
Aceleasi unelte, arme, feluri de actiune, de distractie, de agresivitate sau cooperare, aceiasi oameni scufundati in alt timp nu prea diferit de timpul mileniului trecut.
Sa mai mergem doua milenii catre viitor, sa intram in prezent, sa ne situam in lumea noastra.
E vreo diferenta de mod de viata, de mod uman? Da vom raspunde toti, este o mare diferenta. Ce fel de diferenta?
Acum raspunsul la intrebare depinde de cel intrebat, de ce fel de om este el. Pentru orice om actual diferenta intre omul prezentului si cel de acum dou milenii poate fi distinsa prin accesul la istorie, la cele ce stim despre cei din timpurile trecute si stim cate ceva.
Stim ce unelte aveau, ce fel de adaposturi, de arme, chiar de imbracaminte si podoabe. Stim ce viata politica si sociala aveau, ce discutau intre ei, ce interese aveau, ce fel de unelte construiau , ce fel de opere de arta stiua sa faca. In politica nu se deosebeau foarte mult de noi, in viata sociala poate distingem diferente, in tehologie prin uneltele foarte simple actionate cu forta muschilor erau extrem de incapabili, de primitivi am putea spune.
Dar in arta cei din trecut erau maturi, erau la fel de maturi ca artistii actuali. Artisti de acum doua milenii inventasera toate genurile literare si le exersau cu virtuozitate, deasemeni erau maestri in teatru si aici excelau in toate genurile dramatice. Erau mari filozofi, mari poeti, mari muzicieni, mari pictori, sculptori, mari arhitecti.
Se pare ca in arta cu toata diversitatea de variante de expresie ale prezentului nu suntem suficient de evoluati incat sa ne uitam cu suficienta sau superioritate la cei dinainte noastra, dimpotriva.
Si totusi care este diferenta marcanta pe care o remarcam toti in raport cu omul trecutului?
Ea este data de tehnologie, de performanta uneltelor noastre care au facut un urias salt de capabilitate functionala, abia in ultimele doua secole. Ultimul secol a fost exploziv, a schimbat surprinzator si decisiv societatea si viata individului. Inventia sursei de energie autonoma, activarea uneltei printr-o sursa proprie de energie, a scapat omul de efortul fizic sistematic, intens si umilitor, de sclav al uneltei. Unealta actuala trebuie doar comandata, ea posda propria energie, iar cele mai moderne unelte, cele apartinand viitorului, se pot comada singure, se pot programa sa faca o multime de actiuni specifice, fara interventia omului. Inca de pe acum se cauta metode de a aloca uneltei potential decizional, a o face inteligenta, capabila sa actioneze singura, ca un om, sa isi orienteze potentialul interactiv dependent de mediu, de anumite pre conditii specificabile sau predictibile progresiv, sa actioneze ca un om competent si constient.
Prin stiinta si tehnologie prin intermediul cunoasterii fomale, a uneltelor si instrumentelor realizabile cu aceasta oculta cunoastere stintifica, omul actual s-a instalat in cu totul alta realitate decat omul trecutului departat. Universul mileniilor trecute avea dimensiunea pamantului, stelele erau niste puncte luminoase, nste gauri in bolta prin care intra lumina divina, alte planete se invarteau numai in jurul pamantului, centru al universului.
Abia acum incepem sa ne dam seama ca masura umanitatii noastre este proportionala cu masura dimensiunii si complexitatii legic interactive a universului in care ne situam, dara ceasta constatare este inca prea tehnica, prea complicata pentru majoritatea oemanilor, care practic traiesc tot in universul mileniilor trecute, unde pamantul si soarele erau si inca sunt totul, restul sunt capricii ciudate si inutile ale omului de stiinta actual, excesiv de curios.
Ceace deosebeste prezentul de trecut este saltul enorm de calitate, viteza, confort si volum, al transportului modern, al comunicatiei, al capacitatii de procesare tehnologica a materiei. Uneltele actuale au o diversitate dar si complexitate structurala si functionala uluitoare, care ar bloca mintea celui mai mare filozof sau inginer antic, care blocheaza si mintea omuli cotidian daca il pui sa le inteleaga, dar cine il pune?
Stim sa ne folosim de telefonul actual, de calculator, de televizor, de tot felul de dispozitive complicate doar apasand pe niste butoane, sau activand intreupatoare, iar rezultatele ne distreaza sau ne servesc fara sa ne putem desueta intrebare CUM?
Poate nici odata in trecut nu a fost atat de mare distanta intre creator si utilizator ca in prezent. Evident si trecutul a avut geniile lui tehnice, stintifice, culturale, politice, dar geniul stintific si tehnologic actual este extrem de straniu, de departat de mintea omului oarecare. Stiinta actuala are la baza matematica actuala, iar despre matematica actuala nu poti spune ceva relevant fara formule, fara demonstratiile formale, iar formulele si demonstratiile matematice folosind limbajele formale nu spun nimic unei minti incapabile sa le intelaga si manipuleze demonstrativ.
Si ce e rau in asta? ar putea intreba ignorantul cunoscator orgolios, care isi poate cumpara de toate, poate folosi dezinvolt toate tenhnica moderna, fara sa stie, fara sa fie nevoie sa stie, cum actioneaza ea? -E rau in multe feluri, prin efecte, dar despre ele nici un cuvant.
Omul politic actual e si el un om standard care de regula nu intelege ce face omul de stiinta, ori tehnologul modern, nici nu il intereseaza, el vrea economie diversa, moderna, supra abundenta, vrea arme moderne cat mai distrugatoare, vrea performanta maxima in toate pentru a ramane la putere. Omul actual fara specializare superioara, fara sa isi dea semana, si-a schimbat statutul din sclav al uneltei pe care o actiona pana la epuizare prin corpul lui, in robot care doar comanda prin butoane tot felul de unelte roboti magice, fara sa stie cum functioneaza. Omul actual fara cunostiinte deosebite se afla tot in universul cu pamantul in centru si soarele dandu-I ocol, si asta nu pare a il deranja in nici un fel.
-Daca pot lucra undeva, daca primesc mijloace sa imi cumpar cele necesare, chiar si cele dorite, ce altceva mai e important, inteba el? Si are dreptate, ce altceva mai are importanta daca poti trai decent in lumea ta, daca poti iubi, merge la spectacole, in excursii, daca poti vedea spectacolul lumii tale si iti spui cu mandrie:
-Si eu fac parte din el!!!

Page 1 of 812345...Last »