Categories

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

META

In spatiul si spiritul credintei crestine, probabil in toate credintele, sunt o multime de confuzii si contradictii. Spre exemplu Dumnezeu conform dogmei este singurul creator, este creatorul absolut, perfect bun, numai bun, in tot de ce face si tot ce rezulta.
Dar omul opera, rezultat al creatiei divine, spune despre el ca ‘este rau’, este plin de pacate si totusi continua sa ramana in pacat, sa faca raul.
Dar pentru ce este omul rau?
Raspunsul e imediat dar nu si rational.
Omul este rau, pentru ca a fost-este lasat liber sa faca ce vrea si el alege deliberat actul rau, paraseste calea cea dreapta, aratata lui la inceputuri.
Daca omul este autentic si nu doar declarativ ‘liber’, atunci el este autorul, este creatorul faptelor sale bune si rele, mi ales rele. In consecinta nu exista un singur creator ci o multime, fiecare om liber fiind creatorul faptelor sale, al vietii sale.
Admitand asta intram in conflict cu declaratia religioasa a existentei unui singur creator.
Se mai spune ca omul ‘e rau’, pentru a ca intrat sub controlul diavolului, asa numitul ‘adversar’ al lui Dumnezeu, diabolicul fiind mereu in opozitie cu divinul.
Sa fim rationali, chiar cand glumim.
Nu exista si nu poate exista o opozitie autentica la creator si la creatia divina. Exista numai o falsa opozitie iar opozantul este facut si trimis catre cele opuse=rele, chiar de creatorul absolut, pentru a se distra, presupunand ca se distreaza. Si atunci diavolul facut tot de divinitate, nu poate fi decat un clown, care face divinitatea sa rada prin absurditatea actelor sale, dar nu prin rautatea lor, raul ne existand in opera creatorului absolut bun
. Dar se pare ca diavolul face oamenii sa si planga deseori. Daca diavolul a primit puterea sa faca rau omului ‘opera divina’, se ridica intrebari asupra bunatatii absolute si permanente, a creatorului divin, alta contradictie..
Singura iesire din impas este inlaturarea rautatii omului, inlocuirea rautatii cu ignoranta, schimbare facuta in alte religii, unde omul este obligat sa greseasca si sa plateasca pretul erorii prin suferinta numai din ignoranta, parcurgand drumul catre cunoastere.
Pe de alta parte nu putem reprosa creatorului ca initial ne-a facut ignoranti, pentru ca nu ne-a facut ‘fara minte’, incapabili de cunoastere.
Am avea motive de revolta daca am fi facuti de divinitate prosti, fara scapare prosti, dar nu suntem, toti putem invata din greseli. Gandind putem gasi solutii la problemele noastre, prin imaginatie si ratiune ┬áputem si evita greselile, cel putin unele…

Leave a Reply