Categories

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

UMANIZARE

UMANIZARE
La inceput omul invata sa isi miste intentional diferite parti ale corpului, sa lege miscarile in diferite feluri compunand actiuni corporale compozite.
Urmeaza insusirea si folosirea limbajului, exprimata prin vorbire si intelegere. Prin ‘ratiune’ omul foloseste optim vorbirea si intelegerea, alcatuieste descrieri corecte-coerente de realitate sau actiune personala. Vorbirea si intelegerea conduse de ratiune si imaginatie genereaza ‘cunoasterea’, actiune creativa care ofera omului posibilitatea sa conceapa, contruiasca si foloseasca unelte, sa isi rezolve tot mai bine nevoile.
Limbajul socializeaza, dezvolta o retea de relatii si dependente intre oameni. Calitatea satisfactiei nevoilor este cuantificata prin diferite nuante si intensitati ale senzatiei si emotiei.
Sistematica diferenta intre intensitatea unei nevoi si amplitudinea satisfactiei accesibile, duce la ‘actiunea agresiva’ in care individul controleaza prin inselaciune sau forta, potentialul creativ sau produsele muncii semenului. Agresivitatea fizica si intelectiva este o componenta principala a actului colectiv satisfiant. Dezvoltand o diversitate de tehnologii, omul ia in posesie propria ‘umanizare’, realizand cicluri de actiuni rutiniere si creative satisfiante, finalizate prin nuante polare ale senzatiilor si emotiilor, care premiaza sau pedepsesc individul, dependent de efectele actelor sale.
Umanizarea se exprima prin intarea in ciclicitatea ternara: ‘nevoie, actiune, satisfactie’, ciclicitate repetitiva dar si creativa, unde fiecare din cele trei componente se modifica permanent, impulsionate de ratiune si imginatie, instrumentele creative ale actului satisfiant.
Sa fie acesta capatul drumului, sau exista si alte trasee umanizante?

Leave a Reply