Categories

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

SCOP

SCOP

-In spatiul actiunii de orice fel, identificam trei componente sau momente:
1-Decizia,
2-Actiunea, sau mijlocul
3-Motivatia sau scopul.

-In ordinea intrarii in manifestare, decizia este prima iar sopul ultimul, intre ele fiind actul-mijloc.
-Dar rational scopul desi pare final, adica ultima veriga din lant pe scala ordonarii temporale, trebuie sa fie primul, sa pre-existe deciziei,si evident si actiunii.
Nu se poate lua o decizie verosimila fara justificarea ei, fara o viziune a efectelor realizarii, iar viziunea justifica decizia si mai indica in parte si mijloacele de realizare.
Filozofic scopul este trinitar-paradoxal, este pre-cunoastere, adica motivatia si constructia deciziei problema, este ignoranta, pentru ca numai realizarea lui ii determina dimensiunea satisfianta, este efort cogitiv nemijlocit, adica actiune rezolvanta, este si cunoastere finala.
Posibilitatea formularii deciziei presupune acea pre-cunoastere speciala pe baza careia se poate descrie decizia-problema, este si ignoranta, adica descoperirea traseului rezolutiv, care determina atingerea obiectivului , indica intrarea rezolvitorului in posesia ‘scopului solutie’ cu toate consecintele ce decurg…
-Intrebarea nu numai filozofica, este:
-Pe ce cale apar in mintea omului problemele-decizii de actiune, dat fiind ele nu vin insotite de rezolvari si uneori trec intervale mari de timp masurabile in ani, pana se gaseste solutia, se pun in opera mijloacele potrivite atingerii scopului
– A fi in posesia unei probleme relevante ( a carei solutie satisface o nevoie), este un important act de cunoastere, este cea mai subtila cunoastere, pentru ca patrunde in mintea individului insidios-inconstinent, faca ca purtatorul mintii sa treseze constient traiectoria creativ problematizanta, numai cea creativ rezolutiva fiind constientizata. Daca am stii cum sa facem probleme semnificative, nu sa construim multimi de probleme similare pe baza rezolvarii uneia prototip, netrasata constructiv constient, poate am accelera procesul istoric cognitiv.
Daca constientizam rezolvari, mult mai putin constientizam actele mentale care ne furnizeaza probleme noi, in premiera.
Este stiut ca rezolvarea unei probleme dificile creaza probleme colaterale, dar nici acestea nu sunt accesibile explicit formulat, anterior primei probleme, depind de aceasta, intra in existenta cand avem prima problema, creativa de probleme secundare, tertiare, etc.
Cumva formuland probleme realizam acea paradoxala cunoastere ignoranta sau creatoare de ignoranta. Cunoscand problema nu stim si solutia si trebuie sa facem un efort cognitiv intens, uneori si indelungat, sa descoperim o multime de noutati, de actiuni noi cu consecinte noi, pentru a o rezolva.

Leave a Reply