Categories

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

IUBIRE

IUBIRE

-Intelepciunea omului religios dar si laic cu gandire profunda, ne spune sa ne ‘iubim unii pe altii’ cu o dragoste generoasa, fara conditii, dragostea fiind cel mai uman, mai umanizant sentiment.
Orice om a iubit sau iubeste pe altul, dar la modul egoist, focalizat, exclusivist, numai cel iubit primind pe o durtata de timp limitata, calitati speciale, unice, de fiinta perfecta sau aproape.
-Indemnul iubirii umanizante, divergente, a tuturor, nu este egoist, el ii include in sfera iubirii pe toti.
-Dar de ce sa iubim ne egoist, ce calitate speciala are acest fel de iubire?
Cand iubim pe cineva anume, prin iubire il pretuim deosebit de mult, cu cea mai mare intensitate emotiva de care suntem capabili, iar pretuindu-l cat ne sta in puteri, nu ii gasim nici un defect, nici o pata pe intreaga suprafata fizica si sufleteasca a fiintei sale.
-De regula aceasta emotie aprecianta, super-generoasa, iertatoare, se aplica numai celui iubit egoist, restul, nu intra in sfera iubirii de acest fel.
-Dar daca ii iubim la fel pe toti, adica ii primim in noi numai emotiv apreciant, numai tolerant si iertator, inseamna ca nu mai gasim defecte, ca toti oamenii prin aceasta iubire fara conditii, au numai calitati.
-Iar cel care nu gaseste defecte nici unui semen, in mod necesar este si el lipsit de defecte, este si el iubit la fel cum iubeste, defectul unui om venind din conflictualitatea cu el si cu altii, din neputinta acceptarii spontane si fara judecata a valorii proprii, mai ales a valorii celuilalt.
-Dar acest tip de iubire daruitoare, este posibil numai daca ne schimba pe noi insine, nu doar sentimental ci si comportamental.
-Numai incercand din toate puterile sa ne insusim o performanta lucrativa care satisface nevoi, daca participam la un inalt nivel calitativ, la efortul social comun, incepem sa fim demni de iubirea fara conditii
-Putin capabil, pretentios, lenes, barfitor, mereu critic, nu poti iubi pe altul, nu te lasa inclinarea ta de a gasi altora numai defecte, iar tie care nu le ai, numai calitati….

Leave a Reply