Categories

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Dialog

-dialog

Cand omul a inventat limbajul si prin el comunicarea a descoperit si dialogul, intalnire prietentoasa sau ostila intre comunicari, dans sau lupta intre ele, unde fiecare partener isi exprima ingeniozitatea sau forta, se pune la dispozitia celuilalt, sau vrea sa il invinga.
-Prin dialog oamenii se pun la dispozitie uni sau bilateral, liber sau obligati de circumstante, de intentii, de initiative, de conditiile desfasurarii actiunii sau consecintelor.
Distingem cateva variante de dialog, anume:
-Colocvial, prietenos, schimb de replici relaxate, pe teme banale, care confirma prietenia, bunele relatii intre parti.
-Dialog afectiv, fals sau autentic, unde fiecare partener isi exprima efuziv-sentimental aprecierea pentru celalalt, confirma excelenta relatie cu acesta.
-Instructiv, unde unul din parteneri primeste informatii speciale, pentru el cu valoare, de la celalalt, dar informarea poate fi si reciproca.
-Dialog interogativ examinativ sau instructiv, uni sau bilateral, unde se pun intrebari cu adresa, iar raspunsurile trebuie sa fie si ele adecvate, sa acopere intrebarea, sa confirme competenta.
-Dialog argumentant uni sau bilateral unde un partener, sau ambii isi explica-justifica afirmatiile. Acesta dialog este de regula un dialog sustenant sau confirmant de performanta.
-Dialog controversial, tot confirmant de performanta, majoritar agresiv, unde fiecare participant pune la indoiala coerenta, verosimilitatea, autenticitatea, logica afirmatiilor partenerului, iar acesta incearca sa contracareze punand si el la indoiala calitatea replicilor adversarului, coerenta lor, adresa lor, compatibilitatea lor cu propriile replici.
-In dialogul controversial fiecare partener formuleaza in asa fel propriile replici incat incearca sa demonstreze ca nu a fost inteles corect, ca partenerul nu are suficiente resurse de informare, sau chiar intelective pentru a duce dialogul la nivelul pe care tot el il pretinde.
-Exista si ceace am putea numi dialog incriminativ, unde una din parti este invinuita de o anume fapta negativa si pusa sa se explice, sau sa recunoasca eroarea.
-Dialogul este in primul rand umanizant, el comunica partenerului sau partenerilor o anume personalitate, si primeste in schimb alta sau altele.
-In orice fel de dialog fiecare invata sa fie putin ca celalalt, fie ca vrea sau nu vrea.
-Numai prin dialog oameni au ajuns unde sunt, au atins enorma complexitate personalizanta caracterizand individul modern.

Leave a Reply