Categories

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

jocul politic

Jocul politic

-Sunt doua feluri de jocuri-competitii sportive, individuale si colective.
-In primul tip de joc, esti numai tu si adversarul.
-Tu trebuie sa gandesti si inca foarte rapid si precis propriile initiative, sa le finalizezi, sa anticipezi pe cat posibil intentiile de atac-aparare ale adversarului, sa le blochezi sau atenuezi cat poti mai bine.
-In jocul colectiv modern din cauza inaltei performante a echipelor, jucatorii au roluri specializate, intre care este si rolul principal, de ‘coordonator de joc’.
-Coordonatorul trebuie sa aiba cea mai buna viziune unitara a jocului colectiv, sa incerce sa fie peste tot, sa anticipeze pe cat posibil dinamica jocului echipei sale si a adversarului, sa descopere cele mai bune ocazii de atac sau aparare, sa ofere partenerilor sugestii de actiune, sa fructifice situatiile favorabile, sa permita altora sa le valorifice, sa dea exemplu de creativitate ofensiva, sa inspire partenerii.
-Societatea este si ea un joc colectiv inalt specializat, cu milioane, zeci, sau sute de milioane de jucatori. Acest numar enorm, impreuna cu diversitatea specializarilor, a relatiilor intre jucatori, indica extrema complexitate si imprevizibilitate a jocului societal, care are mai multe aspecte, actiuni si reguli.
-Identificam jocurile: artistic cultural, stintific, tehnologic, economic, militar, juridic, administrativ, religios, etc.
-Cum bine stim coordonatorii principali al jocului societal sunt ‘omul economic si omul politic’, al caror rol a fost descris cu precizie si coerenta inca acum doua milenii si jumatate de filozoful grec Platon.
-Jucatorul coordonator economic orienteaza potentilul lucratic si creativ al indivizilor din societate pentru a obtime maxima satisfactie a nevoilor tuturor iar omul politic decide actiunile economice sau agresive ale cetatenilor, organizeaza societatea in asa fel incat creativitatea medie de toate felurile sa fie maxima, sa implinesca cat mai bine personalitatile intelective si emotive ale cetatenilor, sa le rezolve cel mai bine nevoile.

Existe tari-echipe cu un inalt potential de joc economic si macro agresiv, altele lipsite de acest potential.
-Jucatorii tarilor cu slab potential de joc, mai ales tehno economic, sunt deprimati dar si furiosi, toti dau vina pe conducatorul politic, pentru lipsa de eficienta economica a societatii lor, pentru slaba performanta creativa a echipei si nivelul scazut al calitatii vietii.
-Evident aceasta atitudine de condamnare numai a conducatorului politic pentru lipsa de eficienta a echipei, este gresita, este distructiva, iar cat timp persista, pastreaza si situatia negativa.
-In orice echipa de care joaca un joc sportiv sau economic de calitate jucatorii se antreneaza continuu, isi rafineaza abilitatile de joc, isi sporesc sau mentin conditia fizica, intelectiva, emotiva, cauze ale capacitatii creative-ofensive a echipei.
-In societatile sarace, in primul rand media jucatorilor au slabe calitati competitive, iar asta e prima cauza a mizeriei colective.
-In al doilea rand, majoritatea jucatorilor au si o moralitate la fel de scazuta ca performanta operanta de joc.
-Incompetenta si moralitatea deficitara ii indeamna sa faca orice altceva, decat sa isi antreneze si sporeasca nivelul de actiune cerut de joc, pentru a ridica calitatea nivelului personal de viata.
-Nici cel mai abil conducator politic de joc la nivel national, nu poate face mare lucru, daca colegii sai de echipa sunt incompetenti si defensivi, incapabili sa dezvolte un joc inventiv-creativ la nivelul cerut de prezent, de lumea unde se afla, de adversarii lor. Dar intodeuna sunt decizii care pot schimba in bine situatie, decizii in afara potentialului mental al omului politic disponibil.
-E inutil sa detaliem cauzele slabei calitati a jucatorului si jocului politic, dar prima este faptul ca politicianul provine din aceiasi masa de jucatori in medie slab antrenati, delasatori, plini de frustrari, pe care el trebuie sa ii conduca, astfel incat el le preia si exercita in propria politica caracterul si slabiciunile.

Leave a Reply