Categories

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

SOCIETATE

SOCIETATE

 

De secole se vorbeste de societatea democratica, privita ca ideala, ca lume a celor egali in toate sensurile, unde toti membrii unui grup primesc aceleasi drepturi, toti participa conform puterii si abilitatii la satisfactia colectiva, impartasesc in mod proportional efortului propriu, beneficiile create de grup, dar ce e mai important, indiferent de calitatea efortului personal, toti membrii grupului sunt egali ca oameni, cel putin principial, toti primesc aceiasi valoare si respect ca indivizi.
Dar societatea nu a fost in trecut, nu este nici acum, si probabil nu va fi nici in viitor, o super organizare a celor egali, dimpotriva societatea este posibila in principiu, construibila si stabilizabila efectiv, numai prin continua prezenta a unor asimetrii marcante de diferite feluri, intre membrii ei.
La animalele care traiesc in grup sau turma, exista intodeauna un ‘mascul alfa’, eventual o ‘femela alfa’, care conduce grupul. Acest individ conducator este dominant prin puterea fizica, dar si prin alte calitati, spre exemplu prin ingeniozitatea conducerii grupului la vanatoare, daca indivizii sunt pradatori, a culegerii fructelor, sau a evitarii optime a pradatorilor, daca membrii grupului nu consuma membrii altor grupuri pentru a supravietui.
La fel si la om, atat in intervalul de timp de sute de mii de ani, in care s-a realizat trecerea de la animal la primul om care isi merita numele, om care a atins in grup un anume grad de constienta auto si hetero modelanta, societatea a fost condusa de un tip de individ special performant. Pe masura constructiei si folosirii sistematice a unor limbaje complicate, a uneltelor, a cresterii inteligentei indivizilor, societatea a fost asamblata si activata ca mecanism unitar, prin prezenta si influenta unui sau unor personaje, cu statut dominant, de conducator, de sef.
Conducatorul oricarui grup, a unei intregi societatii, era si este de regula cel ce decide la nivel local, sau global, ce vor face ceilalti, cum isi vor folosi energia si competenta, pentru a rezolva cat mai bine nevoile grupului. Cu mii de ani in urma acest conducator trebuia sa posede o inevitabila putere fizica si agresivitate, trebuia sa stie sa lupte foarte bine, dar mai ales sa stie cum sa coordoneze efortul conflictual al celorlalti, sa fie mai ingenios, dar la nevoie mai dur, mai rau, mai neindurator cu erorile celorlalti, pentru ca lumea trecutului departat era aspra, iar greselile repetate se plateau foarte scump.
Pe masura cresterii performantei gestual si mental creative, a diversificarii activitatilor, a diviziunii muncii, a societatii industiralizate, cum o numim acum, au aparut o diversitate de competente specifice, iar prin ele in societate au aparut si o variatate de tipuri de conducatori, de indivizi de elita, specializati operant, care puteau-pot face ceva important pentru grup, mai bine ca media indivizilor.
In societatea moderna exista o diversitate de indivizi de elita, care pot realiza la un nivel deosebit de performanta, o varianta a satisfactiei colective. Spre exemplu in societatile moderne sunt conducatori religiosi, oameni de stiinta, artisti, tehnologi, sportivi de inalta abilitate, etc, fiecare capabil sa rezolve o anume clasa de probleme. Dar cei mai importanti membri ai unei societati moderne sunt oamenii de stiinta, politicienii si economistii, cei responsabili cu organizarea si conducerea grupului, cu rezolvarea problemelor teoretice si practice de toate felurile, care apar sistematic in orice colectivitate.
Aceasta asimetrii de statut societal s-au diversificat sistematic, astfel incat in orice micro ori macro grup integrat modern exista o colectie de masculi-femele alfa, fiecare cu rol special. Un individ alfa este cel care poate inventa noutatea de diferite feluri, o poate transforma in unealta, serviciu, spectacol, o pune la dispozitia semenilor si este recompensat in diverse feluri pentru actiunea lui.
Individul alfa, cu rol proeminent, in orice micro sau macro grup unitar din lumea moderna este de regula, un om politic, un artist, un sportiv, un conducator religios. Acest mascul-femela alfa, polarizeaza cel mai sistematic atentia si disponibilitatea de participare si supunere a restului indivizilor, prin ce spune sau ce face, ce pune pe altii sa faca.
Existenta unor masculi ori femele alfa, cu caracteristici comportamentale dominante, declansante de emotii, se remarca foarte clar pe Facebook, unde unii indivizi posteaza ceva considerat mai atractiv, mai ingenios, mai destept, de altii, ceva ce primeste rapid aprobarea spontana sau poate interesata, a celor care il apreciaza deosebit, in cred mai valoros, dintr-o anume perspectiva.
Fapt este ca prin individul dominant, al oricarui micro sau macro grup prezent pe facebook, individ de regula creativ, ingenios in multe feluri, se pot caracteriza mai usor si precis ca personalitati, membrii grupului sau. Prin cel pe care il apreciaza pentru ce spune- face individul alfa, admiratorilor li se poate discerne mai precis personalitatea, placerile si neplacerile, valorile lor, idealurile lor, lumea unde se simt ei bine, lumea pe care o detesta, tipul de viata pe care ar vrea sa o duca, etc.

Leave a Reply