Categories

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

SENTIMENT

SENTIMENT

Conform stiintei actuale campurile electrostatice ale unor particule elementare, impreuna cu alte campuri, sunt cauzele alcatuirii si diversitatii atomilor, moleculelor, ale caracteristicilor energo-interactiv-combinative ale acestora, ale proprietatilor fizice, chimice, radiante microscopice, din ale caror micro si macro combinatii rezulta intregul univers cu toate legile lui. Interactivitatea nucleara, atomica, moleculara, macroscopica, la nivel planetar si stelar, este omogena, in sensul ca orice atom ori molecula de un anume fel interactioeaza la fel cu atomi similari, sau cu fiecare din atomi sau moleculele deosebite, cu care poate interactiona chimic sau in alt fel, iar acesta similitudine legic combinativa se propaga in sus, la toate nivelurile. Aceasta omogeneitate conectiv-interactiva se exprima prin regula conform careia in conditii similare micro sau macroscopice, se desfasoara interactii si transformari similare, indiferent de particularitatea lor. Astfel oricare doua particule elementare cu acelasi camp electrostatic se resping, iar cu campuri opuse se atrag, doi atomi cu un anume potential chimic-reactiv se combina in acelasi fel, adusi in raza de interactivitate. Un atom emite sau absoarbe o radiatie cu o anume frecventa intr-o anume stare energizanta, o piatra aflata intr-un camp gravific se misca accelerat in directia cresterii intensitatii campului. Daca particulele elementare, atomii, moleculele, macro obiectele nu ar respecta aceasta regula a asemanarii interactive in aceleasi conditii, universul nu ar putea exista, ar fi o colectie haotica de micro componente care ar actiona imprevizibil, niciodata la fel, iar efectele ar fi catastofale, de fapt nu ar fi nici un efect persistent, totul s-ar schimba necontenit ultra rapid si impredictibil.

In vechile gnoze orientale omul este privit si el ca un agent interactiv universal, ca o forta-energie a naturii, iar campul care il activeaza, il energizeaza comportamental este emotia, este atractorul afectiv polarizat. Emotia determina imnpreuna cu rationalitatea traiectoria individuanta in timp, face individul sa actioneze intr-un anume fel la un anume moment si diferit in altul.
Dar spre deosebire de omogeneitatea interactivitatii atomice-moleculare sau legic macroscopice, interactivitatea sa ii spunem stimulant energo emotiva se bazeaza pe unicitate, pe o marcanta specificitate implicanta, conditionata atractiv-repulsiv. De regula indivizi diferiti se manifesta emotiv diferit in acelasi context, asta insemna ca oameni diferiti raspund prin impulsuri emotive diferite la aceiasi stimuli, iar daca ar avea raspunsuri afective identice in situatii identice, consecintele ar fi in sau egalitatea atractivitatii intre toti indivizii, echivalenta cu lipsa ei, sau orienatarea mai multor indivizi catre acelasi atractor afectiv, cu efecte negative, uneori catastofale.
Spre exemplu in relatia sentimentala rar se intampla ca sentimentul de dragoste pentru o anume persoana sa se declanseze simultan cu aceiasi intensitate in mai multi indivizi. Evident asta se intampla, iar uneori consecintele sunt dramatice, dar de regula un singur pretendent are prioritate afectiva, iar ceilalti se impaca cu situatia, mai mult, pierd progresiv si fara control sentimentul, pana la limita suportabilitatii fara tensiuni sufletesti conflictuale.
O femeie foarte frumoasa-senzuala activeaza simultan atractivitate erotica in multi foarte masculi, dar nu declanseaza in toti afectivitate autentica de inalta intensitate, astfel ca numai din cei care o doreste-iubeste este preferat, poseda simultan atractivitate senzuala si sentimentala peste pragul critic al declansarii raspunsului afectiv similar. Acest fapt este valabil si la atragerea mai multor femei de acelasi mascul.
Dar specificitatea raspunsului emotiv se manifesta in toate domeniile interactiunii sociale. Creativitatea umana este foarte diversa, dar la fel de variat este raspunsul estetizant apreciativ ori depreciativ al celor care o primesc si consuma. In societatea moderna sunt sute de actiuni distinct rezolutive de nevoi, dar ele nu au aceiasi putere de atractivitate-practicare pentru indivizi. Este stiut ca fiecare om este inclinat sa faca un anume lucru sau cateva, din foarte multele la dispozitie, sau pe care prin abilitate le poate realiza.
In sport te legi sufleteste de o echipa, din foarte multe, sau de un anume sportiv, in arta in preferi un anume gen si mod creativ, un artist, si iti sunt indiferente altele, In implicarea emotiva cotidiana iti place deosebit un cantaret, actor, om politic, etc.
De ce este astfel nu stii si nici nu te intereseaza, poate nici nu exista un raspuns rational, formulabil stintific, la intrebare.
Fapt este ca interactivitatea emotiva umana este departe de a fi omogena, dimpotriva este extrem de eterogena, de diferita si specifica, iar efectul cu toate ca este dual, adica si cooperant si conflictual, este mai mult benefic decat malefic, este mai putin aducator de suferinta la nivel global, decat in cazul unei unice preferinte afective a tuturor.
Daca tuturor oamenilor maturi dintr-o anume societate, le-ar place numai un anume stil creativ, fie el sportiv, literal, pictural, muzical, dramatic, etc, o anume variatate de opera, restul artistilor si operelor din spatiul cultural, ar fi condamnati la nepasare, la ignorare sistematica, iar efectele ar fi eident extrem de traumatizante. Pe de alta parte daca toti am vrea sa facem acelasi lucru toata viata, am risca sa disparem ca specie, datorita incapacitatii de a ne asuma si rezolva tot spectrul uman de nevoi diferite prin actiuni diferite.
Daca la omogeneitatea energo interactiva si combinativa a naturii, excluzand fiintele vii, putem gasi o explicatie rationala, o necesitate evidenta, pentru ca numai omogeneitatea interactiv combinativa face posibila existenta unui univers coerent si reproductibil, structural si evolutiv, la heterogeneitatea-diversitatea raspunsurilor emotive-afective umane e mult mai greu sa aducem argumente stintifice, de fapt este imposibil.
Daca omul este creat de materie, este cumva un paradox, ca din interactivitatea legic omogena a fundamentelor materiei, a particulelor elementare, atomilor, moleculelor, etc, sa rezulte macro entitati distincte care nu respecta aceasta omogeneitate in viata lor, dimpotriva o neaga sistematic, prin fiintele constiente al caror raspuns emotiv este similar ca potential atractiv si repulsiv, dar extrem de specific si imprevizibil, ca declansare, atat de putin supus legitatii naturale, dar atat de important pentru toate actele individului.
Din ce fel de creativitate ar trebui sa rezulte aceasta imensa diversitate, particularitate interactiv afectiva, iata o intrebare super dificila inca fara raspuns. Am putea replica ca o lume creata divin ar putea sa se comporte astfel, adica particular si impredictibil emotiv, dar nu suntem delor capabili sa argumentam asta. Nu suntem capabili nici sa intelegem ce complexitate procedural creativa de subiect constient poate genera acesta vasta diversitate a polarizarilor emotive, manifestata in multe feluri in viata fiecarui om.
Cat de usor pare sa realizezi armonie legic structurala, interactiva, functionala, intr-o lume a omogeneitatii micro si macro interactive, cat de greu, atunci cand diversitatea raspunsului atractorului-repulsorilui afectiv la aceiasi stimuli, pare sa inlature orice regularitate comportamentala, si totusi ordinea domina la toate nivelurile, in aceasta stranie realitate a afectivitatii dedicate.

Leave a Reply