Categories

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

PARADOXURILE MISCARII

PARADOXELE MISCARII

Suntem intr-un univers material, sau cel putin asa afirmam si avem cateva argumente pentru asta. Lumea materiala este alcatuita din substanta si activata interactiv de energie-radiatie, emisa de diferite surse.
Substanta ca termen generic este compusa din atomi, din cele mai mici componente ale materiei considerate a avea proprietati materiale.
Corpurile materiale au diferite dimensiuni incepand cu uriasele galaxii care se intind pe zeci sau sute de mii de ani lumina, formate din miliarde de stele. Stelele au dimensiuni intre mii si zeci, poate sute de milioane km in diametru, sunt distantate intre ele prin intervale de ani lumina.
In jurul unor stele se rotesc planete iar acolo se intampla miracolul aparitiei si evolutiei vietii, al nasterii formelor vii posesoare de corp, simturi si creier. Creierul este organul info procesant, autorul performantelor intelectiv interactive, anume reprezentare, semnificare, rationalitate lingvistica, imaginativitate-creativitate.
Intelectivitatea nu poate fi posedata si folosita fara constienta, fara capacitatea individului de a se identifica in orice ipostaza interactiva, fie ea perceptual reprezentanta, semnificanta, discursiva, etc, a se identifica-identificandu-se, a face din sine o unalta, a face din autorul uneltei o unealta si tot astfel.
In toate fiintele, la nivelul cel mai inalt in Omul material se desfasoara procese metabolice coordonate de procese informationale, incepand cu simturile care culeg informatie din univers si o trimit creierului unde se intampla magia reconstructiei prin reprezentari a unui info model de univers, in variantele modale, imagine, sunet, gust, miros, perceptie tactila. Multimea reprezentarilor unificate construieste lumea fenomen, lumea individului care stintific corespunde cumva modal, informational modal, lumii obiective alcatuita din materie si energie, din interactii energo-materiale intre formele materiale.
Stintific fiecarei forme percepute si reprezentate in imagine sau altfel, numita si forma subiectiva, realizata prin info performantele creierului, ii corespunde o forma materiala numita ‘obiectiva, autonoma de individ’, forma care nu trebuie considerata identica cu forma subiectiva, dependenta de individ, construita de creier.
Se poate spune ca exista doua universuri, unul material-obiectiv compus din obiecte si procese material energetice si unul informational, de fapt exista un singur univers material dar sunt miliarde de variante universuri fenomen, universuri informationale, fiecare construit-instalat in constienta unei fiinte vii, capabila de perceptie si reprezentare, de culegere si procesare-reprezentare modala a informatiei, a mesajelor emise de materie.
Intre cele doua universuri, material si fenomenal, se poate stabili o corespondenta biunivoca partiala, astfel incat unora din formele materiale le corespund reprezentari fenomen distincte. Nici un un senzor al unei fiinte vii nu poate capta si pre procesa mesajele emise de toate formele materiale, nici un creier nu poate transforma in reprezentari decat un volum limitat de informatii, primit de la senzorii corpului sau material.
-Imaginea sintetizata cerebral este considerata varianta cea mai expresiva, mai completa, mai detaliata, mai aproape de forma materiala obiectiva, ea reflecta cel mai precis si complet obiectul material.
Acum sa incercam o sumara comparatie intre cele doua feluri de universuri, sa vedem prin ce seamana, prin ce se deosebesc.
Ambele universuri sunt ipotetic sunt compuse din forme cu geometrii diverse, avand proprietati interactive prin intermediul carora isi schimba unii din parametrii de stare.
Formele materiale ca si cele fenomenale sunt tridimensionale, sunt in continua miscare raportat la un anume sistem referential dar sunt si in repaos relativ fara de altele in alte referentiale, astfel in ambele universuri se declanseaza, intretin si finalizeaza miscari cu diferite acceleratii si viteze.
In ambele universuri distingem suportul spatiu tridimensional, care preia frontiera geometrica a fiecarei forme, miscarile ei, schimbarile de orice fel. Spatiul preia si procesele ondulatorii, radiante, deplasarile fronturilor de unda.
In ambrele universuri exista sau admitem ca exista pe baza experientei, dimensiunea sau cuantificatorul timp, un parametru caracterizant al miscarii, al schimbarilor suferite de forme sau de fronturile radiante. Aici trebuie spus ca omul poate construi conceptul un timp ii spunem generic, acoperind orice ritm al schimbarii, dar nu se poate instala perceptual-reprezentant si constient in orice ritm temporal, orice viteza a miscarii-schimbarii.
Marile corpuri sau agregari de corpuri cosmice, cum ar galaxii, stele, planete, au durate de viata de sute de milioane sau miliarde de ani si unele viteze de schimbare corespondente, adica extrem de lente pe care un om cu durata de viata de cateva decenii nu le poate identifica prin simturi, dar le poate deduce prin rationamente si confirma prin observatii corect interpretate.
Vitezele de interactiune intre particule elementare, atomi, sau fluctuatia parametrilor caracterizanti ai radiatiilor emise de stele, sunt evenimente prea rapide pentru perceptie directa, dar si aici omul capabil cunoscator a realizat instrumente si moduri de observare care pun in evidenta cele mai rapide miscari ale materiei transpuse info modal in lumea fenomen.
-Acum sa incercam sa localizam deosebirile.
In universul material toate formele si radiatiile sunt autentice, populeaza spatiul tridimensional, se misca in acesta , interactioneaza si se schimba in diferite feluri.
Universul fenomen este un info model de univers compus din reprezentari, generat de creierul material, este tridimensional, ne da impresia ca ne inconjoara din toate partile.
Modelul fenomen de univers contine din perspectiva observatorului constient obiecte in miscare, in tot felul de miscari, dar in infomsistemul creier, autorul modelului, nu exista acel tip de miscari spatiale, de deplasari ale unor obiecte unele in raport cu altele, pe diferite distante, pe cale le observam in modelul fenomen, acestea corespunzand miscarilor din universul material. Un info model de realitate poate fi cinetic la modul observarvational, cum este spre exemplu multimea de forme si miscari de pe ecranul unui monitor tv, dar in info procesorul care genereaza imaginile nu exista acest tip de miscare, de deplasare spatiala aunor forme distincte.
Intr-un info sistem procesarea datelor se executa prin variatii foarte rapide si coordonate de camp electric si magnetic, iar vitezele foarte mari cu care se pot schimba parametrii acestor campuri localizate pe intervale spatiale microscopice, permit vitezele foarte mari de info procesare, viteze necesare pentru a realiza anume prelucrari de date, spre exemplu sinteza unor imagini de forme in miscare in timp real.
Odata cu constructia si programarea unor info sisteme care pot sintetiza imagini in miscare, omul de stiinta a descoperit ce volum imens de informatii proceseaza creierul sau ‘in timp real’, pentru a construi lumea fenomen atat de divers si complex evolutiva. Dar ca in orice info procesor, in creierul material nu exista tipul de miscari sa le spunem mecanice-spatiale, pe care le observam in modelul fenomen compus de creier si nici nu poate fi, informatia nefiind un obiect material controlabil prin metodele potrivite manipularii unui obiect material, prin aplicare de macro forte sau energii.
Fara sa mai detaliem, (doritorii de informatie suplimentara au la dispozitie enorma baza de date a internetului), sa retinem ca lumea fenomen forma, miscarea, spatiul, timpul sunt info simulari, dar pasive, incapabile sa genereze singure evenimente, cum o pot face obiectele materiale pozitionate in spatiul ‘real’ spatiul care le contine. Nici o imagine sintetizata pe un ecran nu are potential intrinsec interactiv, asa cum il are forma materiala compusa din atomi autntic reactiv chimic sau in alt fel, dar se pot info simula orice fel de interactii din lumea materiala.
Lumea fenomen are din punct de vedere uman dimensiuni enorme, admis corespondente dimensiunilor universului material, dar sursa modelului, adica creierul material are dimensiuni spatiale ne semnificative, raportate la dimensiunile realitatii pe care o creaza. Creierul material are dimensiuni de zeci de centimetri, iar universul fenomen pe care il compune si il pune la dispozitia constientei sale limitate, se intinde pe ani lumina, sau cel putin asa rezulta din observatii.
Trebuie subliniat ca reprezentarile fenomen sunt stari ale mintii, sunt efecte ale unor moduri cerebral info procesante, sunt info constructii ale creierului, nu sunt independente de creier, de individ, asa cum admitem ca sunt formele materiale.
In consecinta in lumea subiectiva fenomen, toate obiectele construite ca imagini, se misca in spatiu si timp, corespondent celor din lumea reala, sau asa credem, dar in cauza lumii fenomen, a spatiului si timpului din fenomen, a evenimentelor din lumea fenomen, in creierul material nu exista asemenea forme si miscari.
In creierul omului, nu exista obiectele din lumea fenomen, nici interactiile lor. O forma fenomen, o imagine, un sunet, etc, putem spune ca este duala, ea exista si nu exista. Exista in constienta, in super starea recurent identificata de modalitate si de subiect constient purtator de modalitate, dar nu exista in info sistemul creier material, in agentul care genereaza reprezentarile, semnificarea lor, constientizarea prezentei si aspectului lor, a interactiei intre ele, exprimata video sau in alt fel.
Spatiul, timpul, forma fenomen, miscarea fenomen, sunt constructii cerebrale, nu entitati independente de individ, asta au inteles-o clar filozofii clasici, intre care unii credeau ca mai exista o realitate, anume exista ‘lumea noumenala’, lumea autentica, dupa ei ne-explorabila, ne cognoscibila, cumva corespondenta lumii materiale.
Dar Omul de stiinta actual nu afirma ca lumea materiala este non observabila, non abordabila experiential, non cognoscibila, dimpotriva ea este observabila, experimentabila, cognoscibila, iar aceasta cunoastere ii este pusa la dispozitie prin lumea fenomen, prin info modelul construit cerebral al lumii materiale, model in continua evolutie legic interactiva, corespondent originalului, cel putin ipotetic.
Si acum influentati de caracteristica dependenta de subiect a lumii fenomen, lume existenta numai in constienta individului, sa punem o intrebare foarte veche, dar formulta in diferite feluri, dependent de momentul istoric, anume:
Exista oare efectiv o lume materiala diferita de lumea subiectiva, de lumea fenomen, sau nu exista decata aceasta, de fapt exista o uriasa multime de lumi fenomen, toate impreuna realizand o supra fenomenalitate, creata-instalata intr-o super constienta mai numita si absoluta sau divina?
La intebare au fost date si mai multe raspunsuri, mai vechi ori mai noi, cumva echivalente, si ele bine cunoscute.aa
Omul de stiinta materialist considera intrebarea irelevanta sau incoerenta, pentru el dovezile ca lumea este materiala fiind incontestabile, in afara oricarei false, ignorante, indoieli filozofice.

Leave a Reply