Categories

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

RELATIV

RELATIV

Cuvantul-sensul ‘relativ’, este absolut, are o aplicabilitate universala. Insasi libertatea, starea ganditab absoluta, total deconditionanta, este relativa, este inevitabil conditionata, dar in multe si diferite feluri.

-Sa o luam de jos in sus.

-Un copil se simte liber cand are jucariile preferate, se joaca cu jucariile preferate, cand vrea, cat timp vrea, cu prietenii sai, cu partenerii de joaca preferati.

-Un adolescent introduce in dimensiunea libertatii sale, pe langa libertatea actiunii si libertatea afectiva, adica posibilitatea de admira, place, iubi, pe cine vrea, a fi prieten cu cine vrea. Dar in libertatea afectiva intra ‘relativitatea’, manifestata prin imprevizibil, prin conditie. Daca cel pe care il vrei prieten, sau il iubesti si te simti liber cand il iubesti, nu raspunde la fel, efectul e demolant, el inlatura orice fel de senzatie sau conceptie de libertate, inchide individul in temnita suferintei, din care nu poate iesi, chiar daca nimeni nu il tine acolo. In temnira-suferinta te inchizi singur, dar nu poti sa iesi fara acordul altuia, care paradoxal nu te-a bagat acolo, doar a vrut sa fie si el liber, iar oferta prieteniei tale, sau dragostea ta, era pentru el-ea o intemnitare, o limitare a libertatii sale.

-Omul matur este posesorul unei idei de libertate mai diversa, mai complexa, mai spectaculoasa, dar si mai greu de realizat. Adultul standard stie sa faca ceva, a invatat in adolescenta ceva si vrea sa aplice cunoasterea sa, sa primeasca ce crede el ca merita, sa fie liber prin primirea recompensei la efortul lui.
-In lumea moderna exista sute de calficari-profesii diferite, de actiuni diferite fiecare cu efectul si recompensa ei.
-Un om de stiinta competent se considera liber daca cerceteaza ce tema vrea, daca I se ofera mijloacele materiale si informationale ajutatoare, dar mai ales daca ii vin idei, daca ideile se finalizeaza, sunt transformate in explicatii stintifice ale subiectului cercetat, chiar in teorii stintifice noi si corecte, teorii care probabil trezesc adimiratia, sigur provoaca invidia confratilor.
-Dar mai putin admiratia, mai mult invidia celor din acelasi club cu tine, te fac sa te simti liber, foarte liber.
Daca ipotetic acest OM foarte inteligent, competent, inventiv, acest om de stiinta este obligat sa faca o munca de functionar, o munca de rutina, toate libertatea lui s-a transformat in praf si pulbere.
-Dar un om cu pregatire de functionar si cu minte proportional creativa se simte liber cand isi valorifica competenta de functionar.
-Functionarul, omul actiunii de rutina se simte si mai liber daca este platit bine, se simte foarte liber, daca in timpul liber are resursele de a isi face diferite placeri, oricare ar fi ele, a se simti si activ si emotiv liber.
-Libertatea este accesul la preferintele proprii, fie ele, actiuni si recompense, exprimate ca senzatii, emotii, sentimente apreciate, dorite.
-Libertatea este accesul la un mod de viata, la acea societate-lume, pe care o intelegi, unde este nevoie si de tine, unde poti intra, poti actiona, unde esti apreciat si rasplatit pentru actele tale, unde esti recunoscut ca OM, cu dreptul recunoscut la propria libertate, gandita si cucerita prin eforturi proprii, prin capacitatea de a te manifesta ca individ distinct competent, care isi poate nu doar gandi dar si cuceri propria libertate.
-Libertatea este o colivie unde te simti bine, unde vrei sa stai, unde vrei si poti sa si faci ce iti place, poti simti emotia, sentimentul preferat.
-Lipsa libertatii este alta colivie care chiar cu gratii de aur si toate amenajarea interioara imaginabila, tie ti se pare odioasa, cand tu vrei altceva, te vrei alt undeva, in alta colivie mult mai modesta, unde toate sunt cum le vrei, unde nimic nu este impotriva ta, chiar daca noua ta colivie-libertate, pare altuia, cu alte performante, cea mai ingrozitoare pedeapsa.

Leave a Reply