Categories

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

ISTORIE

ISTORIE

 
Sa dam timpul inapoi cu trei milenii. Erau oamenii atunci? Evident erau si isi faceau de lucru in toate felurile. Prin munca isi asigurau cele necesare vietii, se distrau, se luptau, isi construiau unelte iar prin unele cele necesare. Se indragosteau cand erau tineri, se si detestau cu sau fara motiv catre maturitate, se intreceau pasnic in putere si abilitate, stiau sa se joace in cateva feluri, disputau si jocul necrutator al violentei care ucide, pentru o anume suprematie, unde cel invins era de multe ori cel mort. Pentru echilibru sufletesc credeau in zei, in super fiintele care faceau oamenii si le trageau sforile vietii si mortii, ca la marionete, animandu-i in diferite feluri placute sau cumplite. Dar cei vechi isi acceptau soarta cu resemnare, stiind ca nu te poti juca, nici lupta cu zeii, ce vor ei aia se intampla iar aici nu au loc proteste, revolte, greve.
Sa dam ceasul inainte cu un mileniu. Anul 1.
A aparut ceva deosebit? Nu chiar. Poate s-a schimbat centrul de putere politica pe ici pe colo, sau au aparut religii noi, cum ar fi crestinismul, dar viata de fiecare zi era cam la fel. Aceleasi iubiri si uri si admiratii si temerii si sperante si deceptii, ca oricand si peste tot.
Aceleasi unelte, arme, feluri de actiune, de distractie, de agresivitate sau cooperare, aceiasi oameni scufundati in alt timp nu prea diferit de timpul mileniului trecut.
Sa mai mergem doua milenii catre viitor, sa intram in prezent, sa ne situam in lumea noastra.
E vreo diferenta de mod de viata, de mod uman? Da vom raspunde toti, este o mare diferenta. Ce fel de diferenta?
Acum raspunsul la intrebare depinde de cel intrebat, de ce fel de om este el. Pentru orice om actual diferenta intre omul prezentului si cel de acum dou milenii poate fi distinsa prin accesul la istorie, la cele ce stim despre cei din timpurile trecute si stim cate ceva.
Stim ce unelte aveau, ce fel de adaposturi, de arme, chiar de imbracaminte si podoabe. Stim ce viata politica si sociala aveau, ce discutau intre ei, ce interese aveau, ce fel de unelte construiau , ce fel de opere de arta stiua sa faca. In politica nu se deosebeau foarte mult de noi, in viata sociala poate distingem diferente, in tehologie prin uneltele foarte simple actionate cu forta muschilor erau extrem de incapabili, de primitivi am putea spune.
Dar in arta cei din trecut erau maturi, erau la fel de maturi ca artistii actuali. Artisti de acum doua milenii inventasera toate genurile literare si le exersau cu virtuozitate, deasemeni erau maestri in teatru si aici excelau in toate genurile dramatice. Erau mari filozofi, mari poeti, mari muzicieni, mari pictori, sculptori, mari arhitecti.
Se pare ca in arta cu toata diversitatea de variante de expresie ale prezentului nu suntem suficient de evoluati incat sa ne uitam cu suficienta sau superioritate la cei dinainte noastra, dimpotriva.
Si totusi care este diferenta marcanta pe care o remarcam toti in raport cu omul trecutului?
Ea este data de tehnologie, de performanta uneltelor noastre care au facut un urias salt de capabilitate functionala, abia in ultimele doua secole. Ultimul secol a fost exploziv, a schimbat surprinzator si decisiv societatea si viata individului. Inventia sursei de energie autonoma, activarea uneltei printr-o sursa proprie de energie, a scapat omul de efortul fizic sistematic, intens si umilitor, de sclav al uneltei. Unealta actuala trebuie doar comandata, ea posda propria energie, iar cele mai moderne unelte, cele apartinand viitorului, se pot comada singure, se pot programa sa faca o multime de actiuni specifice, fara interventia omului. Inca de pe acum se cauta metode de a aloca uneltei potential decizional, a o face inteligenta, capabila sa actioneze singura, ca un om, sa isi orienteze potentialul interactiv dependent de mediu, de anumite pre conditii specificabile sau predictibile progresiv, sa actioneze ca un om competent si constient.
Prin stiinta si tehnologie prin intermediul cunoasterii fomale, a uneltelor si instrumentelor realizabile cu aceasta oculta cunoastere stintifica, omul actual s-a instalat in cu totul alta realitate decat omul trecutului departat. Universul mileniilor trecute avea dimensiunea pamantului, stelele erau niste puncte luminoase, nste gauri in bolta prin care intra lumina divina, alte planete se invarteau numai in jurul pamantului, centru al universului.
Abia acum incepem sa ne dam seama ca masura umanitatii noastre este proportionala cu masura dimensiunii si complexitatii legic interactive a universului in care ne situam, dara ceasta constatare este inca prea tehnica, prea complicata pentru majoritatea oemanilor, care practic traiesc tot in universul mileniilor trecute, unde pamantul si soarele erau si inca sunt totul, restul sunt capricii ciudate si inutile ale omului de stiinta actual, excesiv de curios.
Ceace deosebeste prezentul de trecut este saltul enorm de calitate, viteza, confort si volum, al transportului modern, al comunicatiei, al capacitatii de procesare tehnologica a materiei. Uneltele actuale au o diversitate dar si complexitate structurala si functionala uluitoare, care ar bloca mintea celui mai mare filozof sau inginer antic, care blocheaza si mintea omuli cotidian daca il pui sa le inteleaga, dar cine il pune?
Stim sa ne folosim de telefonul actual, de calculator, de televizor, de tot felul de dispozitive complicate doar apasand pe niste butoane, sau activand intreupatoare, iar rezultatele ne distreaza sau ne servesc fara sa ne putem desueta intrebare CUM?
Poate nici odata in trecut nu a fost atat de mare distanta intre creator si utilizator ca in prezent. Evident si trecutul a avut geniile lui tehnice, stintifice, culturale, politice, dar geniul stintific si tehnologic actual este extrem de straniu, de departat de mintea omului oarecare. Stiinta actuala are la baza matematica actuala, iar despre matematica actuala nu poti spune ceva relevant fara formule, fara demonstratiile formale, iar formulele si demonstratiile matematice folosind limbajele formale nu spun nimic unei minti incapabile sa le intelaga si manipuleze demonstrativ.
Si ce e rau in asta? ar putea intreba ignorantul cunoscator orgolios, care isi poate cumpara de toate, poate folosi dezinvolt toate tenhnica moderna, fara sa stie, fara sa fie nevoie sa stie, cum actioneaza ea? -E rau in multe feluri, prin efecte, dar despre ele nici un cuvant.
Omul politic actual e si el un om standard care de regula nu intelege ce face omul de stiinta, ori tehnologul modern, nici nu il intereseaza, el vrea economie diversa, moderna, supra abundenta, vrea arme moderne cat mai distrugatoare, vrea performanta maxima in toate pentru a ramane la putere. Omul actual fara specializare superioara, fara sa isi dea semana, si-a schimbat statutul din sclav al uneltei pe care o actiona pana la epuizare prin corpul lui, in robot care doar comanda prin butoane tot felul de unelte roboti magice, fara sa stie cum functioneaza. Omul actual fara cunostiinte deosebite se afla tot in universul cu pamantul in centru si soarele dandu-I ocol, si asta nu pare a il deranja in nici un fel.
-Daca pot lucra undeva, daca primesc mijloace sa imi cumpar cele necesare, chiar si cele dorite, ce altceva mai e important, inteba el? Si are dreptate, ce altceva mai are importanta daca poti trai decent in lumea ta, daca poti iubi, merge la spectacole, in excursii, daca poti vedea spectacolul lumii tale si iti spui cu mandrie:
-Si eu fac parte din el!!!

Leave a Reply