Categories

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

LIMBAJ

LIMBAJ

-Sa presupunem ca esti un animal, stai undeva intins la umbra, esti flamand si te poti satura numai mancand alte animale.
-Ce faci?
-In mintea cata ai, iti vine imaginea animalului preferat, consumat cu o saptamana in urma.
-Te scoli indispus si obosit, dar impins de burta si incepi sa cauti, si umbli si umbli pana cand providenta SI NASUL SENSIBIL, iti scoate prada in fata.
Cu putin noroc si multa alergatura, o prinzi si inghiti toata inca vie, apoi iar te culci, de data asta satul, dispus sa viseze ceva placut.
-Pare simplu dar e complicat in sensul ca numai actul corporal adica miscarea fizica, adica efortul energetic, iti rezolva problema, de fapt nu o rezolva ci o pune sistematic pe masura ce avansezi in miscare, in cautarea solutiei, pana cand te intalnesti imprevizibil cu rezolvarea, cu prada dorita.
Ce face omul in aceiasi situatie?
-Spre deosebite de animal, care nu prea stie, omul stie sa faca eforturi informationale foarte precise, stie sa vorbeasca.
Ce insemna a vorbi?
-Simplificat insemna a construi mental ambienturi si actiuni de orice fel, fara sa faci un pas, sa misti corpul, sa obosesti cautand solutii, fara sa iti fie clar cum.
-Omul flamand are cateva alternative de miscare -saturare, toate preconstruite, bine fixate in cap, pe care le activeaza intr-o anume ordine, dependent de situatie.
-Daca cea mai simpla solutie e sa culeaga fructe, omul stie bine unde sunt copacii cu fructele dorite, si construieste in cap un traseu lingvistic de deplasare pana acolo,
Cum?
-Activand mental cuvantul copac omul evoca scena imagine unde va merge, apoi detaliaza tot lingvistic actele pe care le va realiza acolo.
Prin cuvinte specifice se apuca pe sine mental si se urca in copac, apoi miscand mainile tot lingvistic, apuca fructul mental cu mana mintii, il culege mental si ..
Stabilind mental precis ce va face, individul trece la actiunea efectiva, dar cu maxima economie, pentru ca a repetat totul in gand-constient, astfel incat a ingustat pe cat posibil situatiile imprevizibile.
-Daca vrea sa vaneze, omul poseda mental si scenarii de vanatoare, bine fixate procedural.
Evident nu poti anticipa totul, dar poti anticipa si actiuni potrivite unor situatii imprevizibile, ingustand si mai mult actul rezolvabil de nevoie.
-Ca om daca vrei un adpost intai il faci mental, folosind sensurile obiectelor din care este compus, apoi evoci sensurile actelor de manipulare a obiectelor si progresiv faci cerebral-lingvistic adapostul.
-Odata finalizat mental, imiti corporal actele constructive simulate lingvistic si iti faci adapostul material.
-Fara limbaj am face o multime de eforturi inutile, dar am face eforturi majoritar haotice, pentru ca ca fiecare cuvant este un selector de mini actiune distincta prealabil fixata in cap,
-Ordinea de conectare a actiunilor este echivalenta ordinii de conectare a sensurilor corespondente.
-Limbajul natural este primul limbaj de programare a unui creier.
Prin limbajul natural ne ‘programam procedural’ sa facem intai mental tot ce putem face gestual, dar unele actiuni sa le spunem abstracte, le facem numai mental.
-In concluzie inventatorii limbajului au fost niste super genii, au fost primii programatori de comportament cerebral-mental din istorie.
-Creatorii antici ai limbajului au scos prin limbaj omul din animalitate, din intunericul confuziei si l-au pus pe drumul umanizarii, al gandirii controlate, al modelarii intai intelective, a tot ce va face individul in fiecare zi gestual, pentru a supravietui.
-Limbajul bine temperat ‘imaginant si rational’, alte inventii antice extreme, putin pretuite si exersate de omul cumsecade, iti ofera posibilitatea sa mergi mental oriunde, sa faci acolo orice, sa inventezi realitati noi, imaginare, obiecte noi, actiuni noi, calitati noi.
-Limbajul iti da resurse sa fi nelimitat creativ in mod optional mental, constient.
-Prin creativitatea constienta modelata lingvistic, de fapt singura posibila, devii om autentic, adica om care isi coordoneaza constient-intentional propria individuare activa, propria umanizare …

Leave a Reply