Categories

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

abstract, concret

concret-abstract

iata doua cuvinte care inca dau de furca multor minti, privind intelegerea sensului lor. Simplu spus tot ce tine de perceptie si reprezentare, de accesarea modala a lumii ca ‘imagine, sunet, gust, miros, pipait’ apartine concretului, iar orice semn- nume dat unei modalitatil concrete, orice parte de limbaj, orice limbaj, apartine abstractului.
Asadar orice conventie de echivalare a unui concret cu un anume semn ales conventional, genereaza un abstract al carui rol este sa activeze un concret stocat in memoria unui individ. Prin abstract, prin limbaj omul poate construi aproape orice agregare concreta.
Folosind limbajul, folosind cuvintele sensuri, noi inlaturam necesitatea animalica de a actiona direct in real, in concret, pentru a realiza ceva. Omul lingvistic construieste mental, semantic, o anume actiune, o corecteaza tot mental, numai apoi o transpune in actiune gestuala, adica misca cumva concretii materiali corespondenti.
Limbajul natural este primul si cel mai important set de entitati abstracte al caror rol este sa compuna mental si comunice realitate altfel, decat prin emisia ei directa, cam asa cum o face un peisaj natural, sau un ecran tv.
Neavand de ales, inca din copilarie toti invatam sa vorbim, dar capacitatea insusirii limbajului este variabila,
Asta inseamna ca foarte multi copii pana la maturitate invata doar sensurile unui set restrans de termeni de baza, cotidian utilizati, iar restul sunt mult mai vag intelese, multe fiind numai sunete fara sens, adica vorbitorul nu le aloca concreti sau alti abstracti, nu le distinge potentialul lor abstract-concret sau abstract-abstract echivalant.
Cauza principala pentru care unii copii au dificultati la invatarea matematicii, este neintelegerea unor cuvinte de baza folosite la construirea unui lant lingvistic rationant.
A deduce, a induce, a relationa, a rationa chiar, a infera, conditiona, cauza, deriva, sunt cuvinte abstracte necesare unor constructii de ratioamente asupra unor concreti sau abstracti, dar daca copilul nu le poate aloca sensul corespondent, el nu poate rationa, nu intelege ce inseamna sa rationezi, adica in ce fel sa compui folosind abstractii, o dovada ca unii concreti au anume caracteristici, anume relatii, dependente, proprietati, etc.
De amplitudinea limbajului pe care il controlezi, de multimea sensurilor accesibile, de posesia unor proceduri semnificante si decodante de sens cat mai precise dar si largi, permitand traductibilitatea lor bilaterala, depinde performanta intelectiva a oricarui individ.
Nu continuam cu detalierea abstractului, convinsi fiind ca mai toti amatorii de citit textul, efectiv foarte putini, nu vor ajunge pana aici cu cititul, motivul principal fiind neputinta de a intelege rapid si precis ce spune el. Ne alocand sponan sensuri precise unor termeni abstracti, cititorul este obligat sa faca un efort mental reconstitutiv suplimentar si sustinut, pentru el un act dificil si extrem de plicticos…

Leave a Reply