Categories

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

PERSONAJUL

PERSONAJ

-Observatia, deplasarea, actiunea, vorbirea, ratiunea, imaginatia si emotia, acestea sunt trasaturile personajului.
-Prin observare personajul primeste dreptul sa viziteze expozitia lumii-realitatii.
-Prin deplasare se poate apropia de fiecare exponat si cerceta detaliile.
-Prin actiune le poate atinge pe unele si schimba.
-Prin vorbire face copii semantice ale tuturor exponatelor, copii pe care le poate cupla liber in orice fel, construind propriile tablouri de lume lingvistica.
-Prin ratiune si imaginatie izoleaza-identifica progresiv regulile de constructie ale unora din obiectele apartinand realitatii si poate construi efectiv obiecte-functii noi cu proprietati deosebite, utile sau inutile, cu care isi recupereaza energia, curiozitatea si inventivitatea de vizitator si constructor-creator al realitatii.
-Prin emotie personajul se identifica cu realitatea, se leaga atat de strans de obiectele si calitatile obiectelor observate sau facute de el, material sau lingvistic, incat se confunda cu acestea, crede ca ele ii alcatuiesc individualitatea, ele compun si intretin activ personajul.
-Legat-indragostit de expozitia realitate la a carei extensie-dezvoltare participa permanent, personajul nu se mai poate desprinde de ea, nu mai poate iesi din expozitia lume si intra in propria identitate,

7 comments to PERSONAJUL

 • tereza

  Prin ratiune si imaginatie personajul isi identifica propriile functii subiectivante, constientizeaza rolul emotiei. Prin cunoastere personajul se desprinde progresiv de expozitia realitatii si intra in propria identitate.

 • cmarghitoiu

  trasaturile pot fi privite ca dimensiuni sau potentiale individuante ale personajului, ele interactioneaza permanent, spre exemplu perceptia cu actiunea, perceptia cu limbajul, actiunea cu limbajul, ratiunea si imaginatia intre ele prin intermediul limbajului sau cu celelalte..

 • Putem ipotetic introduce tot felul de niveluri si conditionari info creative dar efectiv vorbim in desert, pentru ca nu ne putem imagina deloc in ce fel e facuta realitatea daca admitem ca este efectul sau poate starea proprie a unei o super-constiente atot inventive. Din acest motiv oamenii de stiinta actuali evita ipoteza creativitatii prin divin, este mai verosimil, verificabil, predictibil, sa faci ipoteze formal creative avand materia-energia ca principii prime, ca vectori fenomenanti.

 • Octavian Negrea

  ce e aia expozitia realitatii ? e cu intrare ?

  Propria identitate ce e ?

 • tereza

  da, e cu “intrare”. Intra mesaje ale realitatii si persoana genereaza tabloul realitatii (expozitia realitatii).
  Persoana: nevoi – intentie- actiune -valorizare rezultate actiune – emotie. Emotia te leaga de tabloul realitatii. Consecinta actiunii este si cunoasterea. Cunoasterea satisface nevoi si cupleaza permanent persoana la spatiul creativ si intenteaza alte nevoi, deci persoana este captiva tabloului realitatii (cunoasterea conditioneaza si deconditioneaza persoana). Mesajele realitatii si functiile subiectivante sunt generate din alta realitate, identitatea noastra de la alt nivel. Cand ni se da acces la cunoasterea cunoasterilor iesim din “expozitia realitate” si intram in alta realitate, in propria identitate.

 • Octavian Negrea

  Termenul expozitie are un inteles foarte clar in DEX si nu e deloc acela pe care il intuiesc eu ca ati vrea sa-l denotati. Dar, totusi, ce e propria identitate ?
  Recitarea psalmodica a unor concepte nebuloase nu m-a ajutat sa inteleg.

 • tereza

  este identitatea sursa, identitatea in sine

Leave a Reply